Krečno (vapneno) leglo

Bolest pčelinjeg legla izazvana gljivicom Ascosphaera apis,  javlja se u radiličkom i trutovskom leglu. Bolest na leglo prenose pčele hraniteljice , a može biti zaražena i matica. Ako se i pojave spore gljivice Ascosphaera apis u košnici ne znači da će doći do zaraze pčelinjeg legla. Da bi se bolest pojavila moraju se ispuniti neki preduvjeti koji pogoduju klijanju spora i stvaranju bolesti krečnog legla. Nepovoljni uslovi u košnici su: povećana vlaga, loša hrana (prevelika količina meda nastalog od saharina), manjak bjelančevina (nedovoljna količina perge u košnici), slaba ventilacija i hladnoća, kao i nepravilan odnos između količine pčela i legla (previše legla , a premalo pčela), loš položaj pčelinjaka kao i zagađena sredina. Sve ovo pogoduje brzom razvoju gljivica koje larvu u rekordnom vremenu obaviju micelijima (hifama), uslovljavajući njeno brzo uginuće. Bolest napada larve u trećem-četvrtom danu života, a u košnicu je unose pčele  sviježe sakupljenim polenom i nektarom.Uginuće larvi nastupa neposredno pred ili posle poklapanja ćelija.

 

     Prvi simptomi su uočljivi na  larvama u leglu . U početku infekcije larve su prvo blijedo-žućkaste boje, meke, glatke, promjenljivog oblika, a zatim imaju svjetlo-žutu boju. Kasnije su hrapave, na dodir se oseća otvrdnuće kože i mogu biti krte i lomljive. Oko njih se stvara bijeli micelijumski omotač koji brzo raste i potpuno ih obavije da bi ubrzo cijeli prazan prostor u ćeliji legla bio ispunjen micelijumom. Micelijum potpuno prorasta zadnji deo tijela larve, dok glava obično ostaje slobodna i siha. U kasnijem stupnju infekcije, stare mumificirane larve se smanjuju zbog sučenja i izgledaju kao da su pokrivene krečom (vapnom) – otuda i naziv “KREČNO (VAPNENO) LEGLO”. Larve na raju infekcije imaju tamno-sivu-tamno-zelenu boju. Takve sasušene larve pčele čiste iz saća i izbacuju ih izvan košnice i tek tada pčelar  primjetivši na letu saznaje da je došlo do bolesti krečnog legla. Bolest se može primjetiti i na samim ramovima gdje je leglo. Na prvi pogled takvo bolesno leglo izgleda kao da je matica zanjela razbacano leglo jer se vide prazne ćelije po cijelom ramu . Ako bolje pogledamo spoljnu stranu poklopaca, zatvoreno leglo ima izgled kao da je posuto brašnom, krečom ili sivkastom prašinom. Protresemo li takav okvir čut ćemo zveckanje sasušenih larvi ispod poklopaca ćelija.

 

Sanacija krečnog legla

Smanjite nogućnost da vam pčele obole od bolesti legla tako što ćete povećati higijenske navike pčela. Za povećanje higijenskih navika pčela koristite BioVit Clean. To je biološko sredstvo koje odmah nakon primjene kod pčela aktivira gen čišćenja i pčele trenutno postiče da čiste košnicu od oštećenih i odumrlih larvi u leglu. Pčele se toliko aktiviraju na čišćenje da iz košnice izbacuju sve ono čemu nije mjesto u košnici. Primjenom BioVit Clean-a odstranjujete varrou, krečno leglo i nozemozne pčele. Jednom rječju BioVit Clean čini pčele znatno vitalnijim, a samim time i zdravijim te pčelinja društva rjeđe oboljevaju od najgorih bolesti kao što je Američka trulež legla i Evropska trulež lega. Primjenom BioVit Clean-a pčele brzo pronalaze mumificirane larve u leglu i izbacuju ih van košnice. Polivanjem BioVit Clea-a direkt po pčelama na pčelama se stvara mikro film sredstva Koji nepovoljno utječe na spore gljicica. Pčele jedna drugu čiste i tako uklanjaju spore sa pčela koje hrane larve. Budući da sada pčele hraniteljice na svojim dlačicama više nemaju spora pa ulaskom u ćeliju da nahrane larvu više nemogu zaraziti tu larvu. Poslje nekog vremena kada više nebude znakova bolesti potrebno je prevješati leglo i pčele prebaciti u čistu košnicu.

 

 

Pčelarstvo Matić

Pčelar: Stipo Matić,

Vidoši bb, Livno, BiH

Email: stipomatic@gmail.com

Pravila o zaštiti osobnih podataka