Matična mliječ

Matičnu mliječ luče mliječne žlijezde u glavama mladih pčela hraniteljica starosti od 6-15 dana kojom one hrane maticu
tijekom cijelog njenog života također s njom hrane sve ličinke u prva tri dana njihovog života. Matična mliječ je gusta tvar bijele do svijetlo žute boje, kiselkasto-ljutog okusa.

Sastav
Matična mliječ je izuzetno hranjiva materija, bogata raznim vitaminima, bjelančevinama i aminokiselinama. Sadrži vitamine A, B kompleksa, C, D i E, sa visokom koncentracijom vitamina B5 (pantotenske kiseline) i vitamina B6. Ukupna količina vitamina u jednom gramu matične mliječi je 336 do 351 miligram. Matična mliječ je jedini prirodni izvor acetilkolina u čistom obliku. To je neurotransmiter, koji omogućava prenos impulsa između nervnih ćelija u organizmu. Sadrži različite minerale, enzime, 18 vrsta aminokiselina kao i mnoge materije koje sprečavaju razvoj i razmnožavanje bakterija i virusa. Matična mliječ sadrži antibiotske sastojke i određenu količinu do sada nepoznatih sastojaka. Sastav matične mliječi može da varira u zavisnosti od uslova sezone, fiziološkog stanja pčela, snage pčelinjeg društva i uslova pod kojim se čuva.

Primjena
Matična mliječ ima antimikrobna, antiprotozna i antivirusna svojstva. Matična mliječ pojačava apetit, povećava razmjenu materija, stvara vitalnost, raspoloženje i priliv snage, povećava otpornost prema bolestima, poboljšava funkciju žlijezda sa unutrašnjim lučenjem, stimulira formiranje krvi i usporava procese starenja. Postiče razmjenu materija, regulaciju centralnog nervnog sistema i disanje tkiva. Matična mliječ povećava radnu sposobnost, smanjuje umor i malaksalost. Kod djece povećava masu tijela, ubrzava rastenje, poboljšava apetit i san. Matična mliječ poboljšava sposobnost pamćenja, povećava cirkulaciju krvi u mozak, proširuje krvne sudove, reguliše krvni pritisak, normalizuje razmjenu masti. Povećava plodnost i dugotrajnost života.

Liječenje bolesti kao što su:
-Oboljenja srca i krvnih sudova.
-Oboljenja probavnog sistema: gastritis, čir, kolitis, odsustvo apetita, …
-Oboljenja zglobova: artroza, artritis, epikondilitis, …
-Živčana oboljenja: neuroze, migrena, klimakterijum, astenija, seksualni poremećaji,…
-Žožna oboljenja: ekcem, neurodermitis, čirevi, seboreja,…
-Druga oboljenja: bronhijalna astma, anemija, poremećena laktacija, …

Nuspojave:
Nuspojave su rijetke ali se mogu javiti kao alergije na matičnu mliječ ili polen u vidu: kožnih osipa, svraba, bolova u stomaku, poremećaja u varenju, proliva. Pri ovakvim simptomima liječenje se prekida.

Doziranje
Doziranje zavisi od starosti bolesnika i vrste bolesti, za odrasle 250-300mg u dva obroka, ujutro i uveče prije jela. Matična mliječ se stavlja pod jezik i drži dok se ne rastopi. Gutanje znatno smanjuje njena ljekovita svojstva.

Čuvanje matične mliječi
Matična mliječ izložen svjetlosti, toploti, kiseoniku iz zraka gubi svoja ljekovita svojstva za nekoliko dana. Zbog toga se matična mliječ mora čuvati u hermetički zatvorenim posudama na temperaturi od -20°C. Pri ovakvom čuvanju mogu se sačuvati punovrijedna svojstva do godinu dana.

Najpogodniji način kod upotrebe u liječenju je kada se pomiješa sa medom u omjeru 9:1 u korist meda. Budući da med djeluje kao konzervans, ipak se preporučuje se da se ova smjesa drži u frižideru na temperaturi do 4 stepena C, čime se rok upotrebe produžuje na godinu dana.

 

 

Pčelarstvo Matić

Pčelar: Stipo Matić,

Vidoši bb, Livno, BiH

Email: stipomatic@gmail.com

Pravila o zaštiti osobnih podataka