O meni

O meni

Pčelinjak, košnica, matica, radilica, trut, pčelarski alat, pčelarska oprema, tehnologija pčelarstva, pčelarski problemi i radovi postali su mi opsesija od 2000. godine kada sam dobio prvu košnicu s rojem pčela. Tako je to čovjeku kada zavoli pčelu. Neminovno postane pčelar.

Livno je moj grad, a rođen sam u selu Vidoši gdje stanujem i pčelarim. Posjedujem 70 LR košnica sive kranjske pčele . Nakon 11 godina učenja i prakse te stjecajem nekih okolnosti u životu odlučio sam svoj život više posvetiti pčeli tom pored čovjeka remek djelu Božjeg stvaranja.

Kao i za svaki posao i za pčelarski zanat važna je volja ljubav puno učenja i rada. Cilj mi je postići čist i zdrav pčelinji proizvod bez otrova i kemije u košnici i ponuditi tržištu sve blagodati čistih i zdravih pčelinnjih i pčelarskih proizvoda.

Kao što su:
-Kvalitetan med,
-Čist propolis,
-Svjež polen (pelud),
-Svježa matična mliječ,
i još dosta drugih pčelarskih delicija.

Položaj moga pčelinjaka

Moj pčelinjak nalazi se u selu Vidoši na 800 m nadmorske visine na padini okrenutoj jugo-zapadno u blizini moje kuće. Pčelinjak je zaštićen od bure, a i od jakog južnog vjetra. Zime su oštre, vjetrovite i duge. Proljeća su nestabilna sa jakim izmjenama toplog hladnog vremena i često kišovita s kasnim mrazevima. Ljeta su topla i suha. Jeseni su kišovite s ranim zahlađenjima i velikim razlikama u temperaturi između dana i noći.

Svoje pčele tretiram biološkim tvarima kao što su: BioVit clean i oksalna kiselina. Satne osnove učvršćujem procrom žicom, a košnice bojim eko bojom. Priroda je ne zagađena industrijom. Udaljen sam od glavnih prometnica, a ono malo poljoprivrede što se radi, radi se bez herbicida i pesticida pa svoj pčelinjak gotovo da mogu nazvati EKO pčelinjak.

Nadam se da ću pišući slijedeće stranice čitaocu pružiti mnogo dobrih informacija vezanih za pčelarstvo kao i konzumentima pčelinjih proizvoda tako da se poveća broj pčelara i dovede potrošnja meda na ovim našim prostorima BiH-a približno zapadnoj Europi. Sve u cilju poboljšanja zdravlja i vitalnosti ovog našeg napaćenog društva, a to upravo pčelinji proizvodi mogu poboljšati ako ih više konzumiramo. Naše društvo troši oko 1kg meda po stanovniku što je jako malo u usporedbi sa zapadnom Europom, a da o drugim pčelinjim proizvodima i ne govorim.

– Rijetko će se čuti da netko uzima propolis za bolesti koje on izvanredno liječi.
– Matična mliječ je iznimno ljekovito čudo prirode dostupna čovjeku.
– Polen je hrana sportaša koja hrani i vitalizira tijelo svojim iznimnim sastojcima.

Zašto malo koristimo to što nam je priroda dala. Valjda iz neznanja, a na dohvatu nam je ruke potpuno prirodna hrana i lijek koji jača tijelo podižući mu snagu, pojačava imunitet na bolesti, jača pamćenje i pročišćava tijelo, a time produžuje ugodniji život.

Pčelar Stipo Matić, Vidoši, Livno, BiH

 

 

Pčelarstvo Matić

Pčelar: Stipo Matić,

Vidoši bb, Livno, BiH

Email: stipomatic@gmail.com

Pravila o zaštiti osobnih podataka