Okslana kiselina

  Tretman oksalnom kiselinom

 

PRIMJENA OKSALNE KISELINE (OA) U KONTROLI VARROE

Oksalna kiselina se može nabaviti u kristalnom obliku kao dihidrat oksalne kiseline. Ovaj oblik oksalne kiseline je u prahu i u njemu je sadržaj samo 71.4% oksalne kiseline, tako da je važno koristiti ovaj faktor korekcije prilikom pripremanja rastvora. Da bi se odredio procenat (težina/zapremina) oksalne kiseline u sirup rastvoru, podeliti stvarnu koliinu oksalne kiseline (težina dihidrata oksalne kiseline x 0.714) sa ukupnom zapreminom šećernog rastvora. Rastvaranjem jednog kilograma šećera u 1 litru vode dobija se sirup rastvor količine 1.67 litra. Pročitati etiketu na pakovanju oksalne kiseline pre korišenja i preduzeti sve preporučene predostrožnosti. Oksalna kiselina je jako korozivna. Preporučuju se iste mjere predostrožnosti i zaštitna oprema kao kod primjene mravlje kiseline.

Oksalnu kiselinu treba koristiti zimi kada je malo legla u košnici ili uopšte nema legla, jer efekat eliminacije krpelja može biti smanjen ako se primenjuje tokom jeseni kada je invazija krpeljima visoka (akutno stanje).

Preporučujemo primjenu na temperaturama iznad točke smrzavanja (+5 °C) jer niske temperature mogu izazvati prehlađivanje ili čak smrzavanje pčela tretiranih rastvorom oksalne kiseline (Nanetti, 1999; Stanimirović i Dobrić, 2002; Stanimirović i sar, 2003c). Postoji više načina aplikacije oksalne kiseline, a ovde će biti opisana dva i to:
– fajtanje (prskanje) pčela finim aerosolom rastvora oksalne kiseline;
– nakapavanje oksalne kiseline špricem po ulicama pčela.


Fajtanje (prskanje) pčela finim aerosolom rastvora oksalne kiseline

Oksalna kiselina se koristi za kontrolu varroe u pčelinjim zajednicama bez legla u kasnu jesen ili zimu kada je spoljna temperatura iznad tačke smrzavanja. Aplikacija se obavlja kroz topli šećerni rastvor (temperature 37° C), koji se spravlja u odnosu 1:1 (šećer:voda). Za 5 pčelinjih zajednica pravi se rastvor od 250 ml šećernog sirupa gde se rastvara 9 gr. dihidrat-oksalne kiseline. Prilikom tretmana koriste se brizgalice do 100 ml. i obavezno se vodi računa o jačini pčelinje zajednice. U slabim društvima (manje od 1 nastavka), aplikuje se 30 ml. ovog rastvora, u srednje jakim društvima (1 nastavak) – 40 ml., a u snažnim društvima (više od 1 nastavka) 50 ml. rastvora u jednom tretmanu. Prskaju se samo pčele u ulicama, dok se vosak i okviri ne prskaju.
     Nakapavanje oksalne kiseline špricom po ulicama pčela

Napraviti šećerni sirup sa 3.2% oksalnom kiselinom (w/v). Pomješati 1 litru vode sa 1 kg šećera i dodati 75 gr. dihidrata oksalne kiseline. Rastvor dobro promešajte da bi se kristali šećera i oksalne koseline potpuno rastvorili. Koristiti 5 ml. rastvora oksalne kiseline u šećernom sirupu po jednoj ulici pčela. Aplikaciju obaviti pomoću šprica zapremine 150 ml. Uzmite odgovarajuću dozu za jednu pčelinju zajednicu (5 ml. rastvora oksalne kiseline u šećernom sirupu x broj ulica pčela) i nakapati sirup po pčelama duž ulica pčela.

Literatura SPOS.

 

 

Pčelarstvo Matić

Pčelar: Stipo Matić,

Vidoši bb, Livno, BiH

Email: stipomatic@gmail.com

Pravila o zaštiti osobnih podataka