Pčelinjak

U vrijeme pčelarske sezone pčelinjak je glavno radno mjesto svakog pčelara gdje pčelar provodiv ećinu svog radnog vremena. Radovi u pčelinjaku ovise isključivo od godišnjeg doba, pašnih prilika, tehnologije pčelarstva i proizvoda koje pčelar proizvodi u svom pčelinjaku.

Kakve će uvjete pčelar imati u svom pčelinjaku ovisi od opremljenosti, vrste pčelinjaka i njegovog položaja. Svaki pčelinjak mora imati svoj osnovni alat i ne bi trebali taj alat koristiti na drugim pčelinjacima. Taj alat i opremu trebali bi odlagati u sigurno spremište na pčelinjaku ili u njegovoj neposrednoj blizini. Dobro je da svaki pčelinjak ima manji lagan i čvrst stol za privremeno odlaganje opreme i alata, a nebi bilo loše imati i postolje na koje se lako može umetnuti suncobran.
Po vrsti pčelinjake dijelimo na stacionirane, privremene, pčelinjak ugrađen na prijevozno sredstvo i rezervne pčelinjake.

Položaj i uređenje pčelinjaka

Kod izbora mjesta za pčelinjak moramo voditi računa da je to mjesto odmaknuto od prometnica, lokalnih putova i komšijskih objekata bar 50 m, jer pčelama treba mir. Dobro je da je taj položaj osunčan, a leta okrenuta prema istoku. Jer sunce će obasjati leta prilikom izlaska i time izmamiti pčele da ranije krenu na pašu. Tako ostavljamo i prazne košnice na pčelinjaku u vrijeme rojenja jer 80% rojeva radije ulaze u tako postavljene košnice nego one čija su leta okrenuta na neku drugu stranu. Naročito je važno da pčele prilikom povratka s paše ne prelijeću preko susjednih pčelinjaka. Naučno je poznato da u vrijeme pojačane paše do 30% pčela zna svratiti u prvu košnicu na koju naiđu naročito ako je ta košnica ista po boji i obliku sa njenom košnicom. Zato su košnice u prvim redovima uvjek punije od onih u drugom redu.
Susjedni pčelinjak preko kojeg pčele prelijeću treba da bude odmaknut bar 300m. Pčelinjak treba biti zaštićen od udara jakih vjetrova koji mogu isprevrtati košnice. Tlo gdje ćemo postaviti košnice treba biti ocjedito da se za vrijeme kišnih dana voda ne zadržava ispod košnica. Vlaga je veliki neprijatelj košnica , a naročito pčela.

Postolja za košnice trebaju biti stabilna i visoka bar 20 cm.
Najbolje je da svaka košnica ima svoje postolje da prilikom rada na jednoj ne uznemiravamo udarcima i vibracijama susjedno društvo. Pčelinjak treba da ima ogradu kroz koju ne mogu prolaziti krupnije životinje. Travu u njemu treba redovito kositi da ne izraste visoka i time ometa let pčela. Neki pčelari da ne bi čestom kosidbom uznemiravali pčele betoniraju staze u širini 2 m i na njih postave košnice dok drugi umjesto betona naspu 20 cm šljunka ili neke troske. Time ne samo da se sprečava rast trave uz košnice nego se i smanjuje požarna opasnost za pčelinjak u ljetnim mjesecima. Na požarnu opasnost naročito trebaju paziti pčelari čiji su pčelinjaci udaljeni od mjesta stanovanja i na vrijeme poduzeti mjere protupožarne zaštite svog pčelinjaka kako požar ako do njega i dođe ne bi ušao u pčelinjak.

Neki pčelari svake godine prekopaju tlo ispred košnica i tako smanjuju mogućnost izazivanja zaraze u pčelinjaku. Oni pčelari koji imaju u pčelinjaku pretvrdo tlo trebali bi svake godine u proljeće izvršiti dezinfekciju pčelinjaka.
U pčelinjak bi trebalo posaditi medonosno drveće i bilje koje cvijeta u vrijeme kada u okolini pčelinjaka nema paše.

 

 

Pčelarstvo Matić

Pčelar: Stipo Matić,

Vidoši bb, Livno, BiH

Email: stipomatic@gmail.com

Pravila o zaštiti osobnih podataka