Pelud

Pelud (polen) je sitno zrnast cvjetni prah. To je muška spolna stanica biljaka i time nosilac svih za život neophodnih tvari. Pčele ga prikupljaju u prirodi s cvjetova raznog drveća, korova i trava. Pčelari ga često zovu pčelinji kruh. Pčele prikupljajući ga s cvjetova lijepe za zadnje noge i tako unose u košnicu. Tu ga miješaju sa medom da bi ga konzervirale i pohranile u saće u blizini legla, kako bi bio što pristupačniji za ishranu larvi. Koliko je pelud važna za pčele pokazuje činjenica da ako ga u košnici i u prirodi nema onda nema ni razvoja legla bez obzira koliki je u to vrijeme unos meda. U zavisnosti od vrste bilja od koje je pelud razlikuje se boja, veličina, izgled, miris i okus. Pa gledajući med pod mikroskopommožemo točno utvrditi koju pelud sadrži i time od koje je biljke med nastao. Djelovanjem fermenta koje pčele izlučuju prilikom nabijanja peludi u saće u peludi dolazi nakon nekoliko tjedana do znatne izmjene tvari. Kemijski sastav i hranljiva svojstva razlikuju se između svježe peludi i peludi u saću.

Sastav peludi
Zrnce peludi sadrži sve sastojke neophodne za zdrav život i normalan razvoj organizma: bjelančevine, vitamine (A, C, D, E i grupa vitamina B), minerale: (silicijum, sumpor, bakar, kobalt, natrijum, željezo, aluminijum, kalcijum, magnezijum, mangan, fosfor, barijum, srebro, cink, hrom, stroncijum i druge mikroelemente)., fermenti: ( katalaza, invertaza), neke organske kiseline: (jabučna, vinska i mliječna), etere, ulja i vrijedne antibiotske tvari.

Upotreba
Pelud je značajan kao dodatak prehrani jer sadrži od 7-35% proteina. Pčelinja pelud sadrži preko 50% više proteina od govedine, ali njegov sadržaj masti je jako nizak
Zbog svog izuzetnog sastava pelud je dobar za jačanje snage, izdržljivosti organizma, smanjenje probavnih smetnji, infekcija mokračnih putova, ima znatan učinak na rast i razvoj, povećava plodnost, povećava broj eritrocita i leukocita, poboljšava cirkulaciju krvi, ima biostimulativna i regenerativna svojstva osobito za jetru, usporava starenje, stimulira apetit, jača koronarne arterije, mišićno tkivo i srce, poboljšava vid i potiče rast kose. Dobar je kod anemije, jer znatno povećava nivo hemoglobina u krvi.

Doziranje
Za početak uzimanja treba jednu čajnu žlicu peludi staviti u čašu vode promiješati i popiti nakon 6-8 sati. Nakon nekoliko dana kada se organizam navikne na pelud možemo uzimati 2 čajne žlice u vodi otopljene peludi u 24 sata.

Nikako ne uzimati pelud ne pripremljenu u vodi ili medu direkt u usta i progutati jer je njen učinak tako uzet gotovo beznačajan. Svako zrnce peludi je zaštičeno celuloidnim omotačem kaojeg naš želudac ne može probaviti. Ako je prethodno pelud otopljena u vodi ili medu nakon nekoliko sati njen omotač nabubri i pukne pa je tek tada trebamo uzeti jer će njen sadržaj biti u potpunosti dostupan probavnim želučanim sokovima.

Kontra indikacije
Prilikom uzimanja peludi nuspojave su rijetke obično u obliku alergija na neke od sastojaka peludi.
Kod pojave alergije prekinuti sa uzimanjem peludi, a kod težih simptoma odmah se obratiti liječniku.
Da bi opasnost od moguće alergije smanjili na najmanju moguću mjeru pelud treba uzimati od lokalnih pčelara za koje znamo da nam prodaju čist i siguran proizvod.

 

 

Pčelarstvo Matić

Pčelar: Stipo Matić,

Vidoši bb, Livno, BiH

Email: stipomatic@gmail.com

Pravila o zaštiti osobnih podataka