Vosak

Vosak je čisti pčelinji proizvod kojeg pčele luče u obliku malih bijelih listića iz 3 para voskovih žlijezda. Pčela od tog voska izgrađuje unutrašnjost svoje nastambe tako što nogicama skida listiće sa žlijezda te ih žvače i lijepi te gradi ćelije saća. Ćelije saća pčeli služe za odgoj legla i kao skladište hrane odnosno polena i meda.

Mladi vosak je bijele boje poslje na zraku potamni i dobije žutu boju. Nekad je vosak bio jako cijenjena roba i imao je dobru cijenu na tržištu. Pojavom vještačkih vrsta voska izgubio je svoju prvobitnu namjenu. Danas se čisti pčelinji vosak upotrebljava još samo u pčelarstvu i donekle u kozmetičke svrhe pa je jako izgubio na cijeni.

Danas pčelari od voska izlivaju satne osnove koje služe kao početna osnova pčelama za izgradnju ćelija saća. Rijetko koji pčelari od voska izlivaju ukrasne svijeće i prodaju na tržištu.

Većinu voska pčelar dobiva pretapanjem starih satnih okvira, a naj kvalitetniji vosak se dobiva od voštanih poklopčića koji se skidaju prilikom vrcanja meda.

 

 

Pčelarstvo Matić

Pčelar: Stipo Matić,

Vidoši bb, Livno, BiH

Email: stipomatic@gmail.com

Pravila o zaštiti osobnih podataka